Pellety! Palety? No, te granulki!

Chciałbym wam przybliżyć temat paliwa, które jak zauważyłem chce być popularne a jakoś nie umie.

IMG_0257

                  Pellet należy do grupy biopaliw czyli surowców odnawialnych.  Mają kształt mocno sprasowanych wałków o średnicy 6-10 mm i długości około 2-3 cm. Wytwarzane są ze słomy, trawy, słoneczników, herbaty(!) jak i z drewna.

                    Pellet jest najbardziej czystym paliwem na świecie, gdyż w wyniku fotosyntezy emisja dwutlenku węgla jest równa zero (zerowa emisja CO2 (emitowana jest tylko taka ilość CO2 jaka została uprzednio pochłonięta w procesie fotosyntezy) oraz niska emisja SO2. Pellety mają wilgotność około 8-10%. Konieczne jest aby były magazynowane w suchych warunkach tak aby ich wilgotność nie zwiększyła się. Zwiększenie wilgotności peletu obniża jego wartość opałową a więc jeśli pelety namokną spalimy ich więcej.

Jego wartość energetyczna wynosi od 15-20 MJ/kg dla porównania sprawność energetyczna ekogroszku wynosi od 23-28 MJ/kg. Oczywiście potrzeba więcej pelletu niż ekogroszku do ogrzania domu co wiąże się z wyższym kosztem ogrzewania, jednak są pewne niepisane korzyści z zastosowania biopaliwa:

  • brak brudnych ciuchów, rąk, butów i całej kotłowni
  •  1 tony spalonego pelletu to 3-10kg popiołu, który świetnie współgra z ziemią pod Twoim krzaczkiem a nie w koszu za który się płaci
  • czyściutkie i suchutkie worki w których jest pakowany
  • częstotliwość czyszczenia kotła spada do minimum – raz na kilka tygodni lub miesięcy
  • tanie grzanie w porównaniu do gazu i oleju a automatyka urządzeń grzewczych w podobnym stopniu nie wymaga ingerencji nas samych

 są również te pisane zalety:

  • chronimy środowisko, zdrowie i relacje sąsiedzkie 😉
  • kocioł sam się rozpali, wygasi, przeczyści i wybierze popiół – oczywiście wszystko zależy od modelu
  • kociołki na pellet wspaniale współgrają ze sterownikiem pokojowym
  • możliwość rozbudowy o specjalne układy podające paliwo do kotła np. z innego pomieszczenia
  • dostaniemy dotacje do tego rodzaju ogrzewania
  • niski koszt magazynowania

Na co zwracać uwagę przy zakupie pelletu? Przede wszystkim kolor nie jest brany jako kryterium w tworzeniu norm. Pellet zrobiony z twardego drewna np. dębu lub drzew egzotycznych jest z natury ciemniejszy. Ciemny kolor wiąże się również z zawartością kory (powyżej 5%), temperatury suszenia jak i czasu składowania trocin, jednak w tym wypadku takie składowiska w Polsce już nie istnieją.

Certyfikat ÖNORM M 7135 geprüft 

Nakłada na producentów obowiązek dokonywania kontroli wewnętrznej, co najmniej raz w tygodniu, w zakresie testowania wilgotności, trwałości (ścieralność), gęstości i zawartości dodatków. Niezależnie od tego zewnętrzna kontrola, dokonywana przez Instytut certyfikujący, rozpoczyna się od ogólnej inspekcji zakładu w momencie pobierania próbek do kontroli. Sprawdzany jest także wewnętrzny system kontroli jakości i poprawności etykietowania. Raz w roku odbywa się także niezapowiedziana kontrola jakości peletu i prawidłowości procedur. Klient kupujący pelety od producenta z takim certyfikatem ma znacznie większe szanse na to, że wyniki badania peletów będą mieściły się w normie.

Certyfikat DIN geprüft 

            Niestety bardziej popularny u nas Certyfikat DIN 51731 geprüft już takich wymagań co do kontroli wewnętrznej nie stawia. Ogranicza się do wstępnej kontroli w momencie ubiegania się o certyfikat i przeprowadzenia badań próbki peletów. Potem raz w roku badanie nowych próbek powtarzane jest przez jedno z upoważnionych przez DIN CERTCO (niemieckiej instytucji certyfikującej)  laboratoriów, wystawiających świadectwo zgodności z normą. Obowiązek dodatkowych badań powstaje jedynie wówczas, jeśli przerwa w produkcji zakładu trwa dłużej niż 6 miesięcy, jeśli wyniki nie były zadawalające lub, w niektórych przypadkach, na wniosek osób trzecich. W przypadku peletów posługiwanie się świadectwem DIN geprüft jest już w tej chwili niewiele warte.

Certyfikat DIN Plus 

            DIN Plus, który zasadniczo oparty został na rozwiązaniach opracowanych przez Austriaków i ich ÖNORM M 7135. Dołączono do niego bardziej rozbudowaną analizę pierwiastkową normy DIN 51731. Podkreślmy DIN Plus to jedynie certyfikat, a nie jakaś nowa norma. W przeciągu kilku lat zdobył sporą popularność, stając się synonimem utrzymywania, przez jego użytkowników, wysokiej jakości peletów. Procedura jest podobna jak w przypadku ÖNORM M 7135 geprüft. Pracownicy berlińskiej DIN CERTCO, po otrzymaniu formularza zgłoszeniowego, dokonują inspekcji firmy produkującej pelety, pobierając w trakcie jej trwania próbki. Producent zobowiązany jest do dokumentowania cotygodniowych badań sprawdzających poziom wilgotności, ścieralności, gęstości i zawartości wypełniaczy.

           Raz w przeciągu roku Inspektorzy dokonują niezapowiedzianej kontroli sprawdzającej, w czasie której popierają również próbki. Wyniki muszą mieścić się w przyjętych przez DIN Plus kryteriach i testach z ÖNORM M 7135 i DIN 51731. Certyfikat przyznawany jest na okres 5 lat. Spełnienie warunków upoważnia producenta do posługiwania się znakami DIN Plus wraz z otrzymanym indywidualnym numerem rejestrowym. Posiadanie certyfikatu DIN Plus jest synonimem wysokiej jakości wytwarzanych pelletów. Przy zakupach warto sprawdzić rok wydania certyfikatu  i to czy ostatnie (aktualne) wyniki wykonane były przez laboratorium posiadające akredytację DIN CERTCO.

We wrześniu 2011 roku w życie wszedł certyfikat EN 14961 (jego polskim odpowiednikiem jest norma PN-EN 14961), który określa wspólne normy europejskie dla paliw z biomasy. Seria ta obejmuje sześć norm:
– EN 14961-1 (PN-EN 14961-1:2010) – przedstawia ogólną klasyfikację biomasy.
– EN 14961-2 – określa podstawowe parametry jakościowe pelletu.
– EN 14961-3 – brykiety drzewne do zastosowań nieprzemysłowych.
– EN 14961-4 – zrębki drzewne do zastosowań nieprzemysłowych.
– EN 14961-5 – drewno opałowe do zastosowań nieprzemysłowych.
– EN 14961-6 – pelety niedrzewne do zastosowań nieprzemysłowych.

Moim zdaniem, warto poświęcić trochę czasu na testowanie pelletów różnych producentów, niekoniecznie posiadających certyfikaty i wyrobienie sobie własnej opinii. Zakup kilku worków i obserwacja jak piec pracuje z danym paliwem może zaoszczędzić nam trochę grosza. Często młode firmy, których nie stać na certyfikację swoich produktów wytwarzają jakościowo bardzo dobry produkt w znacznie lepszej cenie.

2109497383_big.jpg

Pellet ze słonecznika

trawokulki.jpg

Pellet z trawy

 

 

 

 

 

 

 

woodpellets-1

Pellet drzewny

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s